Käsi ylös, kenellä on liikaa rahaa ja aikaa. Yhdessä tekemällä niitä on enemmän. Jakamistalous 2.0 tarkoittaa enemmän jakamista. Yhteistekemällä säästyy aikaa, rahaa ja resursseja. Ihmiset saavat parempia elämyksiä. Jakamistalous 2.0:ssa hyvä jaetaan ja kaikki voittavat.

 

HAPPYMOOR HARBOUR -yritysverkoston SuomiAreenassa 11. heinäkuuta järjestämässä paneelissa keskusteltiin siitä, miten yhteistekeminen yhdistää yritykset, yhteisöt ja kaupungit jakamaan tekemistä ja resursseja vetovoiman, viihtyisyyden ja elinvoiman kasvattamiseksi. Keskustelemassa olivat Visit Finlandin kehitysjohtaja Kati Paasi, Porin kaupungin erityisasiantuntija Tove Vesterbacka, SuperParkin maajohtaja Kirsi Ojakoski sekä HAPPYMOOR HARBOURin perustaja Jannika Joutsenniemi.

Vasemmalta: Janne Metso, Kati Paasi, Tove Vesterbacka, Kirsi Ojakoski ja Jannika Joutsenniemi

SuperParkin maajohtaja Kirsi Ojakoski rohkaisee yrityksiä mukaan yhteistekemään. 
 
– Mä haluan nähdä, että kun ne oikeat toimijat, oikealla asenteella ja motivaatiolla ja tavoitteilla löytyy, niin koko prosessi sieltä tuotekehityksestä ihan sinne palvelutuotantoon asiakkaalle asti on mahdollista tällaisella yritysyhteistyöllä saada hyvinkin kustannustehokkaaksi…se vaatii tarpeeksi ison massan tekijöitä.

HAPPYMOOR HARBOUR -alustalla yhteistekeminen on yritysvetoista. Kaupungeilla on kuitenkin tärkeä rooli mahdollistajana, osallistajana ja osallistujana. Kaupunkienkin toimintaa voisi kehittää.
 – Sellaisesta liiallisesta hankkeistamisesta pitäisi päästä eroon eli saada sitä jatkumoa,  sanoi Yyterin kehittämisestä Porin kaupungilla vastaava Tove Vesterbacka.

Yritysverkostojen yhteistuottamat kokemusformaatit voisivat tuoda Suomenkin tasolla vetovoimaa. 
 – Mun mielestä tässä on hirveän kiinnostavaa se, että jos saataisiin matalalle sesongille lisää vetovoimaa, uusia kohderyhmiä ja viipymää lisättyä tämän tyyppisen formaatin kautta, sanoo Visit Finlandin yhteistyötä matkailualueiden ja yritysten kanssa sekä matkailun kansallisia kehittämisen toimia luotsaava Kati Paasi.

Jakamistalous 2.0 perustuvassa alustayhtiössä toiminta perustuu arvon kaappaamisen sijaan arvon jakamiseen. Jos alustayhtiö toimii taloudellisesti kestävästi, koko alustayhtiön orkestroima yritysyhteisö hyötyy uuden tarjonnan ja kysynnän luomisesta ketterästi ja jaetuilla kustannuksilla.

– Jotta me pystytään rakentaa tätä taloudellisesti kestävästi, me tarvitaan isompia hartioita ja se tarkoittaa sitä, että kaupunkien pitää olla mukana, ja yritysten pitää uskaltaa heittäytyä mukaan. Ja sitten kansallisella tasolla nostetaan niitä parhaita, paikallisesti onnistuneita juttuja, jotka voidaan sitten tuotteistaa matkailijoille kansainväliseen markkinointiin, sanoo HAPPYMOOR HARBOUR alustayhtiön CEO Jannika Joutsenniemi.

Tove Vesterbacka, Kirsi Ojakoski ja Jannika Joutsenniemi
Keskustelua luotsasi HAPPYMOOR HARBOURin luovan alan yrittävistä ammattilaisista koostuvan osaajaverkoston jäsen, Head of Scripts Janne Metso.

Katso  keskustelu SuomiAreenassa Maikkarilta!