Maarit Karjalaisen kevät on ollut matalalentoa. CMB Ravintolat avasi toukokuun lopulla uuden ravintolan Helsingin keskustaan ja ravintolatoimenjohtaja sai sykkiä oikein kunnolla. Elmo-baarin paikalle Sanomataloon asettunut Junky Vegan tarjoaa Karjalaisen mukaan vegaanista mättöruokaa.

– Kaikille sopivaa vegaanisafkaa: burgereita ja satavuotiaan juureen leivottuja lättyleipiä eli flatbreakia sekä pikkusnäkkiä. Ja sokerina pohjalla Stadin ainoa täysin vegaaninen banana split ja kaupungin ainoa vegaaninen terassi a-oikeuksin.

– Yleensä, kun mennään syömään, porukan vegaani joutuu tekemään kompromissin, mutta nyt ei enää tarvitse. Sen sijaan sekasyöjät pääsevät kokeilemaan uutta ja varmasti tykkäävät. Olen itsekin nyt vetänyt kolme viikkoa vegaania eikä tunnu, että jäisin mistään paitsi. 

Junky Veganin lisäksi CMB- ravintoloihin kuuluu 16 ravintolaa, muun muassa Maya, Bar Loose, Ravintola Sävel ja la Mesa de Maya. Kaikki ovat toistaiseksi selvinneet pystyssä korona-ajan koettelemuksista. 

– Onhan tämä ollut eloonjäämiskamppailua. Purjehduskielellä voisi sanoa, että on reivattu niin paljon kuin pystytty ja nyt ollaan ankkurissa ja odotellaan, että päästäisiin vesille.

Karjalainen kaipaa koko alan tavoin lupaa pidempään aukioloon.

– Jos saataisiin olla edes kymmeneen auki kesän ajan, saisimme koko henkilöstön työllistettyä ja “laiva” pysyisi pinnalla.

Maarit Karjalainen | CMB Ravintolat
Maarit Karjalainen | CMB Ravintolat

Karjalaista huolestuttaa varsinkin Helsingin kantakaupungin yrittäjien tilanne. 

– Helsinki 10 on ollut korona-aikaan todella hiljainen. Meidän täytyy tehdä kaikkemme, että ihmiset haluavat taas tulla tänne Nuuksion sijaan.

Kunhan koronarajoitukset hellittävät, yksi uuden nousun tukipilari voisi Karjalainen mukaan olla alueen yrittäjien yhteistekeminen. ”Kalliossa olemme jo 2. Linjan yrittäjien kanssa miettineet, miten voisimme yhdessä saada kadulle lisää elämää.”

Siksi Karjalainen on hyvin innostunut Sataman Supermarsu-yhteistuotannosta, joka toteutetaan Helsingissä lokakuussa. Satama kerää  alueen yrittäjät yhteen ja yhteiskehittää jokaiselle tuotteita ja palveluita kirjailija Paula Norosen luoman Supermarsun -tarinan ympärille. Kaikki tehdään yhdessä ja markkinointikulut jaetaan porukan kesken. 

– Näen siinä tosi paljon mahdollisuuksia. Yhteistekeminen luo enemmän kuin yksittäin puuhastelu. Hienointa on, että eri toimialat voivat toimia yhdessä. Jos viet perheen Korkeasaareen ja olette miettineet, että jonnekin voitais mennä syömään, niin kun Korkeasaaressa muistutetaan, että Sävelessä on Supermarsu Burgeri tai Mayassa on hyvää Supermarsu-latinoa, niin silloin tulee mentyä sinne. Ja meidän ravintolan kuitilla voisi saada vaikka sisäänpääsyn Korkeasaaren. Tai vaikkapa kombopaketti, jolla ostat elämysketjun koko kaupunkiin., Karjalainen visioi.

– Mukaan pitäisi saada mahdollisimman paljon toimijoita. Ja aktiivisesti mukaan isoja tekijöitä, jotka haluavat lisää vuokralaisia keskustaan. Kaikkien keskustan toimijoiden pitäisi tulla yhteen. Muutama iso toimija lähtee viemään palloa liikkeelle ja yhdessä pyöritetään siitä iso. Ainahan kaikki makeet jutut lähtevät jostain pienestä ja kasvavat vuosi vuodelta isommiksi.

Kaupunkien keskustat ovat CMB Ravintoloille tärkeitä, sillä ketjun strategia nojaa vahvasti juuri niihin.

– Tavoite on kasvaa ja pysyä parhailla markkinapaikoilla näkyvillä. Missä ihmiset, siellä me., Karjalainen linjaa. 

Viranomaisten toiminta korona-aikana on Karjalaisen mukaan jättänyt toivomisen varaa. 

– Olemme saaneet tukirahoja, mutta olisimme kaivanneet tiedottamista ja selkeitä pelisääntöjä. Kaikki tieto on tullut liian myöhään, ja se tulee mediasta eikä mitään virallista kanavaa pitkin. Meidän henkilökunta kyseli minulta, että mikä tilanne ja minä luen infon Iltalehdestä. Nytkin kaivattaisiin tietoa, että mitä tästä eteenpäin.

Kunhan tilanne helpottaa, Karjalainen ennustaa ravintola-alalle kovaa kilpailua osaavasta työvoimasta. 

– Työvoimapula tulee olemaan ihan mieletön, koska hyvät, kokeneet tarjoilijat ovat menneet kaupan kassalle tai opiskelevat jotain muuta, koska töitä ei ole ollut. Ja siellä he huomaavat, että rahan rahan saakin päivätyöllä ja jäävät sille tielleen.

Maarit Karjalainen sen sijaan ei ole lähdössä unelmatyöstään mihinkään. 

– Sano mulle joku toinen ala, jossa jokaisen päivän jälkeen sulle sanotaan ”kiitos tästä päivästä”. Se hauska, positiivinen ja rento fiilis, joka rafloissa on, voittaa kaiken muun.”

KUKA
Nimi | Maarit Karjalainen
Tehtävä | ravintolatoimenjohtaja   
Organisaatio | CMB Ravintolat
Ura | Olen ollut alalla 30 vuotta ja 15 vuotta tätä samaa. CMB:llä neljä vuotta. Ydinkeskustan alueella on toiminut koko ikäni. Santa Fen, City burgerin ja active peoplen liiketoimintajohtajana. Sitä ennen vedin  Centerin-iniä 8 vuotta eli Mummotunneli yms. olin Aleksikulman päällikkönä
Harrastukset | Purjehdus ja mökkeily

CMB Ravintolat on Helsingissä ja Lahdessa toimiva 16 itsenäisen ravintolan muodostama ryhmä, johon kuuluu mm. Maya, Bar Loose, Ravintola Sävel ja la Mesa de Maya. CMB Ravintolat on Sataman verkoston jäsen. Maarit Karjalaiinen on HAPPYMOOR HELSINKI Laiturin eli paikallisen yritysverkoston Experience Board of Advisorsin jäsen

Komentosillalla on uusi juttusarja, jossa käydään tutustumassa HAPPYMOOR HARBOURin laivastoon seilanneisiin aluksiin.