Riku Lievonen, Cirko, kuva: Tero Ahonen

Palvelu toimii aluksi Uudenmaan alueella, ja laajenee syksyllä valtakunnalliseksi. Sirkustaitelijan voi varata suoraan Cirkon sivuilta osoitteesta cirko.fi/elamyspalvelu.

”Voit valita sieltä elämyksen ja ajan. Tilaus tulee suoraan taiteilijan puhelimeen.”, Lievonen selittää.

 Lievonen kertoo törmänneensä vuosien varrella liian usein siihen, että sirkuksen ostaminen on koettu vaikeaksi. Cirkon palvelu on ennen kaikkea vastaus tähän ongelmaan.

 ”Aiemmin on tullut esimerkiksi kysymyksiä, että miten ilmakiinnitys tapahtuu ja miten sen voi tehdä. Nyt se ongelma on poistunut. Ainoa asia, jonka tilaajan pitää varmistaa on, että hänen tilassaan on tarpeeksi korkeutta ja lattia-alaa. Muutamilla ranskalaisilla viivoilla on listattu, mitä taiteilijat tarvitsee esitykseen. Jos ehdot täyttyvät, elämys voidaan toteuttaa.”

Cirko teki myös aivan uuden aluevaltauksen. Ohjelmassa oli ensimmäistä kertaa kesäteatteri, korona-ajan tapaan tietysti ulkoilmassa. Suvilahteen kaasukellon kupeeseen nousi Stage – Suvilahden kesäteatterin kantaesitys oli  2. heinäkuuta. Ohjelma oli monipuolinen, sillä lavalle nousi kesän aikana peräti 25 eri ryhmää. Tarjolla oli muun muassa Compañía Kaari & Roni Martinin flamencotanssia, Red Nose Companyn  teatteriklovneriaa sekä tietenkin sirkusta.

”Suomen tunnetuimpien sirkustaiteilijoiden tiheätunnelmaisia Sirkuskabaree – Elämys! -iltoja. Mukana muun muassa Cirque du Soleilista tutut suomalaistähdet Milena Oksanen ja Veera Kaijanen ja Race Horse Companyn hurjapäät.”, Lievonen kertoo.

Riku Lievonen Cirko © Tero Ahonen
Riku Lievonen Cirko © Tero Ahonen


Ohjelmisto sijoittuu ilta-aikaan ja myöhäisiltaan, ensimmäinen esitys on klo 18 ja toinen klo 21.30. Kausi kestää elokuun loppuun saakka.

Jotain täysin uutta on luvassa myös ensi vuoden alussa eli helmi-maaliskuussa 2022. Cirko osallistuu silloin HAPPYMOOR HARBOURin yhteiseen Supermarsu-yhteistuotantoon.  Kokemusformaaatti kerää alueen yrittäjät ja yhteisöt yhteen ja kehittää jokaiselle tuotteita ja palveluita Paula Norosen luoman Supermarsu-hahmon ympärille. Kaikki tehdään yhdessä ja resurssit ja markkinointikulut jaetaan porukan kesken.

Lievonen on todella innoissaan Supermarsusta ja varsinkin sen mahdollistamasta yhteistekemisestä.Uuden sirkuksen keskus Cirko laittoi korona-ajan hiljaisuudessa hihat heilumaan. Kehittelytyön tuloksena syntyi aivan uudenlaisia elämyskonsepteja.

”Viime viikolla lanseerattiin yritysmyyntiin suunnattu digitaalinen alusta, josta voi hankkia toimistonsa parketille sirkustaiteilijan. Siellä on tarjolla 14 maan kovinta sirkustaiteilijaa.”, kertoo Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievonen ylpeänä.

”Odotan todella mielenkiinnolla, millainen toimijajoukko tulee. Tämä yhteistekeminen mahdollistaa jotain, mihin kukaan toimija ei yksin pystyisi. Mitä kattavampi ja monimuotoisempi joukko saadaan kasaan, sitä mielenkiintoisempaa tästä tulee.”

”Liikaa on tehty omissa siiloissa. Nyt tullaan toimialasta riippumatta yhteen ja lähdetään tekemään. Toivon, että tästä syntyy verkosto, joka muovautuu jatkossa aina uusin ja uusin projekteihin.  Supermarsu on lähtölaukaus tälle pitkän aikavälin toimintamallille.”

Lievonen ei halua etukäteen miettiä, mihin toimialarajat ylittävä yhteistekeminen johtaa.

“Jos on vahva lähtöajatus, että tällainen tästä syntyy, se rajaa pois mahdollisuuden päätyä johonkin muuhun ja parempaan. Kunnioitan prosessimaista tekemisen tapaa ja odotan innolla, mihin suuntaan joukko lähtee tuottamaan hommaa. Prosessin parhaita puolia on juuri se, että ei tiedetä, mihin lopulta päästään.”

Lasten suosikkihahmo Supermarsu sopii Lievosen mukaan Cirkon pirtaan todella hyvin. ”Tai suorastaan erinomaisesti. Tämä osuu juuri meidän perhekohderyhmään ja tulee olemaan keskeinen osa meidän syksyä.”

 Lievonen iloitsee siitäkin, että Supermarsu piristää muuten hiljaista alku vuotta.

KUKA
Nimi | Riku Lievonen
Tehtävä | Toimitusjohtaja
Organisaatio | Cirko – uuden sirkuksen
Ura | Kuudes vuosi Cirkossa. Aiemmin toiminut muun muassa Helsingin juhlaviikkojen esittävän taiteen tuottajana sekä Kiasma-teatterissa.
Miksi juuri tämä ala | Innostavat sisällöt ja toimijat. Halu tehdä Helsingistä kiinnostavampi paikka elää ja asua.
Perhe |
10- ja 6-vuotiaat
Harrastukset | Mökillä puuhailu on hyvää vastapainoa tälle ammatille.
Motto| Aina pitää pyrkiä katsomaan boksin ulkopuolelta ja miten tehdä toisin. Sen aktiivinen harjoittaminen on työlästä, mutta tuottavaa.

Cirko on esitys- ja tuotantotalo Helsingin Suvilahdessa, joka tarjoaa/ tuottaa
ympärivuotista esitystoimintaa kotimaassa ja pääkaupunkiseudulla. Esitystoiminta on
kansainvälistä. Riku Lievonen on HAPPYMOOR HELSINKI Laiturin eli paikallisen yritysverkoston Experience Board of Advisorsin jäsen

Komentosillalla on uusi juttusarja, jossa käydään tutustumassa HAPPYMOOR HARBOURin laivastoon seilanneisiin aluksiin.